Kinderen die blind leren typen hebben 10 vingers voorsprong

20 sep 2019

Type jij al blind? Of kijk je nog steeds naar het toetsenbord? Goed kunnen typen is een belangrijke vaardigheid, dat was vroeger al zo; maar tegenwoordig is het helemaal belangrijk. Alles gaat digitaal. Maar wat is blind leren typen en waarom is het zo belangrijk? Dat leggen we in dit artikel uit.

Waarom blind leren typen?

Veel kinderen typen met 2 vingers, dat komt voornamelijk door het typen op je telefoon of op je iPad. Maar wil je typen op een laptop/Chromebook, dan ben je niet zo snel met twee vingers. Je leert bij een typecursus typen met tien vingers. Wanneer je leert blind typen, leer je de vingers blindelings de toetsen intypen terwijl je zelf naar het beeldscherm kunt kijken. Je hoeft niet meer na te denken waar de juiste letters staan.

Voordelen van blind leren typen

Door blind te leren typen, leer je onder begeleiding (of zelf) typen zonder na het toetsenbord te kijken. Je leert foutloos en snel typen. Je typt terwijl je naar het beeldscherm kijkt zodat je meteen je fouten kan verbeteren. Volg je een typecursus bij Type-Uniek of een typecursus op school dan leren we je de juiste positionering van je vingers. Wanneer je niet de juiste vingers gebruikt met typen of niet alle tien vingers, kun je nooit je maximale typesnelheid halen. Vooral in het begin, is het daarom erg belangrijk dat je goed leert typen. Je leert met welke vingers je welke toetsen moet aanslaan, dat is in het begin belangrijker dan dat je snel typt, dat komt echt vanzelf wel. Eerst een goede basis de snelheid komt echt wel.

Bij Type-Uniek maken we in de typeles gebruik van de Type-Stoppers die vouwen we over het toetsenbord heen, kijk je dan toch per ongeluk dan kan je de letters niet zien. Einde van de les halen we die er vanaf, of als Angelique bij je komt zitten, dan type je een stukje en kan ze kijken of je de vingers goed plaatst en of je met de juiste vingers de juiste toetsen aanslaat.

Blind typen blijft belangrijk

Leer je blind typen voor school of voor je werk, typen blijft belangrijk. Blind typen is een mooie vaardigheid waar je je hele leven plezier van hebt. Het is daarom erg belangrijk dat je op de juiste manier blind leert typen. Bij Type-Uniek, leren de kinderen letters, cijfers en speciale tekens typen. Cijfers en speciale tekens is niet verplicht in een typecursus, let hierop als je een typecursus uitzoekt voor je zoon of dochter.

Voordelen van typen met 10 vingers

Wanneer je blind leert typen, stel je jezelf in staat om foutloos en snel te typen. Je typt terwijl je naar het beeldscherm kijkt zodat je meteen ziet of iets goed gaat of niet. RSI klachten kunnen voorkomen worden. Er wordt namelijk ook gewerkt aan houding in de typeles. Je leert typen met een Type-Stopper en er wordt gelet op de juiste vingerzetting.